12 produktów żywnościowych, które warto włączyć do swojej diety

-

12 produktów żywnościowych, które warto włączyć do swojej diety

W dzisiejszych czasach dzięki licznym badaniom naukowym stajemy się coraz bardziej świadomi tego, że nawet małe zmiany wprowadzane w codzienność mogą pozytywnie odmienić całe nasze życie. Pewne produkty żywieniowe na przykład są określane przez ekspertów w dziedzinie zdrowia jako „superfoods”, czyli super żywność. Okazuje się, że włączenie jej na stałe do naszej diety może nie tylko znacząco ją urozmaicić, ale także być zbawienne dla ogólnego stanu naszego organizmu.
Wyszukaliśmy najbardziej polecane produkty spożywcze, których zalety trudno zliczyć – sprawdźcie, które z nich są obecne w Waszej codziennej diecie!
Reklama

1. Jagody kokum

© Raul654 / Wikimedia commons
Według dietetyków ten rodzaj jagód jest niezbędny do utrzymania dobrej kondycji organizmu. Są one nie tylko pełne składników odżywczych, ale także pomagają w zwalczaniu stanów zapalnych, ponieważ obkurczają rany, a także łagodzą alergie.

2. Woda jęczmienna

Liczne badania dowodzą, że istnieje wiele argumentów za tym, aby spożywać więcej jęczmienia i wody jęczmiennej. Dietetycy głoszą, że woda jęczmienna jest dobra na odchudzanie i poprawia trawienie, a także pomaga obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi.

3. Karob

© Chixoy / Wikimedia Commons
© Keith McDuffee / Wikimedia Commons
Zgodnie z badaniami karob, zwany także chlebem świętojańskim, jest wspaniałym źródłem składników odżywczych i minerałów. Pomaga również osobom ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu – wystarczy spożywać go przez 6 tygodni, aby zauważyć pierwsze efekty. Dobrą wiadomością jest też fakt, że karob ma niską zawartość tłuszczu, a także może być używany jako zamiennik… czekolady.
Reklama

4. Kurkuma i kurkumina

© Miranda Kerr / Facebook
Kurkuma i jej produkt uboczny, kurkumina, są uznawane przez specjalistów do spraw żywienia za niezwykle korzystne dla zdrowia. Badania wykazały, że kurkuma odznacza się silnymi właściwościami leczniczymi, w tym łagodzi objawy zapalenia kości i stawów, a także wrzodów żołądka i zbyt wysokiego poziomu cholesterolu. Kurkuma jest również dobra dla skóry ze względu na wysoki poziom przeciwutleniaczy, co czyni ją popularnym składnikiem maseczek do twarzy.

5. Wątroba wołowa

© Kevin628 / Wikimedia Commons
Niektórzy dietetycy twierdzą, że może być to jeden z najbardziej bogatych w składniki odżywcze produktów spożywczych. Tylko 100 g wątroby wołowej zawiera aż 3,5% białka B12, które wspomaga czerwone krwinki i dba o kondycję naszego mózgu. Wątroba zawiera również bardzo dużo substancji, które są kluczowe dla poziomu energii i procesów odnowy komórek.
Reklama

6. Melasa z czarnej porzeczki

© Badagnan / Wikimedia Commons
Badania dowodzą, że melasa ma ogromny wpływ na nasz organizm. Zawiera bowiem ważne minerały, takie jak cynk, żelazo i magnez, a także witaminę B. Wysokie stężenie żelaza natomiast nie tylko pomaga cierpiącym na anemię, ale jest także doskonałym środkiem wspomagającym w czasie ciąży.

7. Kefir kokosowy

© screamingmango / Imgur
Eksperci do spraw żywienia polecają to „superfood” głównie ze względu na korzyści dla jelit. Kefir kokosowy różni się od mleka kokosowego i wody kokosowej, ponieważ jest produkowany z aktywnych kultur bakterii – w praktyce oznacza to, że z każdą łyżeczką otrzymujemy solidny zastrzyk zdrowia. Produkt ten zawiera potas, ważny składnik naszej diety, który zmniejsza ryzyko nadciśnienia i udaru mózgu.
Reklama

8. Jagody camu camu

© EAST NEWS
Jagody te znane są ze swojej bogatej zawartości witaminy C, która jest niezbędna do tworzenia kolagenu wpływającego na kondycję skóry, kości i mięśni. Zaledwie jedna łyżeczka proszku z jagód camu camu pokrywa do 750% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Wszystko to sprawia, że te małe owoce mogą być zbawienne dla diety każdego człowieka, ponieważ nawet minimalna porcja znacząco uzupełnia braki witaminowe.

9. Owady

© Ton Koene / VWPics/UIG Diverse/East News
Chociaż nie są one częścią każdej kultury, badania sugerują, że ich brak w codziennej diecie jest naprawdę dużą stratą. Świerszcze przykładowo mogą mieć ogromny wpływ na poziom bakterii probiotycznych, a także zmniejszają poziom osocza, które jest związane ze stanem zapalnym.

10. Propolis

© shutterstock.com
Jest to produkt pełen przeciwutleniaczy, otrzymywany dzięki pszczołom, które łączą nektar z woskiem pszczelim i własną wydzieliną. Badania wykazały, że propolis ma mnóstwo zalet, między innymi pomaga w przypadku zaburzeń żołądkowo-jelitowych, alergii i problemów dermatologicznych.
Reklama

11. Kiełki pszenicy

© EAST NEWS
Kiełki pszenicy są doskonałym suplementem diety dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, a co więcej, pomagają także regulować poziom cholesterolu. Łatwo można je uwzględnić w diecie, na przykład jako dodatek do płatków śniadaniowych, jogurtu czy deseru. Kiełki pszenicy zawierają jednak dużo tłuszczu, co może być niewskazane w przypadku chorób serca. Jeśli zatem masz problemy kardiologiczne, najlepiej stale monitoruj poziom spożycia tego „superfood”.

12. Sok wiśniowy

© _sunflower_blue / Reddit
Badania dowodzą, że sok ten ma pozytywny wpływ na poziom ciśnienia krwi i szkodliwego cholesterolu, zwłaszcza u osób starszych. Jest również bogaty w melatoninę, hormon powodujący senność, a zatem w praktyce może znacząco poprawić jakość snu.
Które z wyższej wymienionych „superfoods” znalazły się już w Twojej diecie? Czy uważasz, że jest coś jeszcze, co powinniśmy dodać do tej listy? Daj znać w komentarzach!

Udostępnij